Monday, June 27, 2011

Assalamualaikum =)


Sotsem da nak sampai ke penghujung nya. Pasnie mula liat kot nak bangun pagi. Haha. Tapi rasanya aku still keep on going pergi utm. Banyak kerja nak kene settlekan. Even kene pergi sorang-sorang. Kene belajar hidup independent dari sekarang. Kalau tak bila lagi kan. Kenapa ayat macam cover line plus ayat terpaksa. Haha. Class sotsem this week camnie :


Class : automotive

Yup. I’m not automotive student. Tapi basic knowledge about automotive kene la tahu jugak kan. Tak kan la nak focus only into our course. So, class nie let me and my friends experiences untuk bukak engine kereta. Bukak component by component, measure about the piston, calculate the cc untuk engine tuh(cubic centimetre kalau tak silap), pasang balik component-component tuh macam sedia ada. Senang jerk bukak dengan pasang balik. Tak caye, pergila try. Hahaha


group baru : miza, pali, emma.




time nie bajet-bajet jerk pegang spanar tuh sebab nak bergambar kan.




Class : sample preparation

Menapak depan lab nie jerk da nak 10 minit. Pastuh da masuk dalam lab, duduk-duduk, borak-borak, ketawa kuat-kuat sampai kene marah dengan abg technician kat situ. Dia cakap camnie, “ingat nie pasar ke? “ kejap jerk kiteorang diam nya, lepas abang tuh da masuk bilik dia balik, kiteorang tengok muka masing-masing pastuh ketawa balik. Macam budak tadika kan kene marah-marah camnie. Tuh la. Sape suruh biarkan kiteorang sampai da nak dekat setengah jam.


Class nie sangat la simple. Belajar basic-basic sikit, kenal microstructure, benda-benda yang digunakan untuk process sample preparation, kenal mesin-mesin dia, jawab soalan, main-main lagi baru balik. Haha. Kiteorang siap bole main batu seremban, ceper. Memang tadika abes la. Tapi rasenya budak tadika pon tak main camnie kot. Pastuh satu report untuk 12 orang. Terbaik sebab aku yang buat ! haha.


makcik bedah tengah kipas-kipas sebab panas sangat.




kiteorang selamba ambik gambar guna hp anip. miza la ajak. haha.
* credit to  ANEMKUSYG !



Class : auto transmission

Trainer untuk class nie, perempuan okay! Well, bila perempuan mesti lagi cerewet kan. Semua benda pon nak details. Tapi bole layan kepala la jugak. Sebab perempuan dengan perempuan kan, messti bole layan kepala. Haha. Kalau before class nie, module automotive kiteorang bukak engine kan, module nie plak kiteorang bukak gear box. Kotak gear tuh. Kenal semua compenent-compenent dalam tuh. And we keep on memorizing all the component with their function sebab nanti kene soal dengan akak tuh, then she will given marks individually. So, kalau tak dapat, rugi la kan. Sebab bukan susah sangat pon. *tapi aku terkial-kial jugak time kene soal tuh.




group baru lagi : biha, anip, emma. 
*mane-mane group aku pon mesti dengan emma kan? sebab aku dengan dia memang tak bole separate!


 Tuh jerk la class untuk minggu nie. Next week ade lagi 3 module. Pastuh bole berjimba-jimba. Haha.
BYE !



*Sebenar nya entry nie kene post last week. Tapi sebab banyak keje, asyik la postpone jerk. Btw, last Saturday, kiteorang satu class pergi gunung berlumut lagi. Aku pon join da last minute. Enjoy abes sebab dapat prank sopee, sebab birthday dia. Memang macam nak menangis aku tengok dia kene prank. Dieorang prank guna nasi plus lauk-lauk yang memang dieorang da peram almost SEBULAN ! eeeeuuuuwwww. Bau dia tak payah cakap la, sebab memang superb bacin. Haha. Pastuh dapat tengok aksi-aksi ganas dieorang terjun dalam air. Konon nak tunjuk korang la hero Malaya sejati ? haha. Sorry tak ada gambar untuk moment nie sebab gambar kami adalah terlalu privacy ! haha.

BYE lagi sekali !

5 comments:

  1. fuyohhhh.cantek shawl kau.hikhik.
    mcm mane nak pkai shawl cmtu?-.-
    ajar aku cepat

    ReplyDelete
  2. senget! haha. aku main lilit jerk la. haha

    ReplyDelete